Visste ni att Provexa även erbjuder svartoxidering på rostfritt stål?

1 december, 2022

Svartoxidering är en accelererad oxidation av materialet som ytbehandlas. På Provexa erbjuder vi svartoxidering på stål men även på rostfritt stål, koppar och mässing.

Svartoxidering är en accelererad, kontrollerad oxidation där materialets svarta korrosionsprodukt tas fram. Svartoxidering är en kemisk process där oxidationen sker i hög temperatur, varmoxidering. Det finns även kalla svartoxideringsprocesser men som inte ger samma svärta och egenskaper. På Provexa använder vi oss av varmoxidering.

Beläggningen används i flera olika syften som till exempel för att motverka reflektion, för dekorativa ändamål, för att sänka friktionskoefficienten eller slitaget i en smord tribologisk kontakt. Svartoxideringsprocessen påverkar inte materialets mekaniska egenskaper, till exempel toleranser, då processens bygger mindre än 1 µm. Gevärspipor är ett exempel på detaljer som ofta är svartoxiderade, även om det för denna applikation ofta benämns som blånering. För ökat korrosionsskydd kan materialet med fördel anoljas efter processen. Svartoxid med anoljning ger en jämn och bra svärta även på rostfritt stål.

I vår anläggning är dimensionerna för de olika typerna av svartoxid:
Svartoxid på rostfritt stål: L1300 x B300 x H450
Svartoxid på stål: L600 x B300 x H300
Svartoxid på koppar och mässing: L600 x B300 x H300

Låter detta intressant? Kontakta Oscar Hultmark på kontaktuppgifterna nedan

 

Porträttbild Oscar Hultmark

Oscar Hultmark

Affärsområdeschef & Försäljning Galvano

E-mail: oscar.hultmark@provexa.com
Tel: +46 31 430 779
Mobil: +46 729 93 00 93