Förkoppring

Koppar är ett halvädelt metalliskt grundämne med ett brett användningsområde. Elektrolytiskt pläterad koppar används såväl dekorativt som tekniskt. Inom ytbehandling används främst sur eller alkalisk koppar. Processerna vid förkroppring skiljer sig främst i färg och funktion.

Tekniskt användningsområde (alkalisk koppar) –
Koppar kan bland annat användas som smörjmedel på fästelement, elektrisk ledare eller spärrskikt mellan substrat och elektrolytiskt pläterat skikt. Vidare kan koppar användas som maskering vid härdning. Ett stort användningsområde för koppar är också för att få bättre vidhäftning på materialet innan man lägger ett annat metallskikt, till exempel vid beläggning av nickel på zink eller gjutgods.
Ett annat användningsområde för koppar är för att få ett skikt som leder ström på material som annars inte är ledande, till exempel vid ytbehandling på plast. Koppar är därför ett naturligt steg i vår anläggning för Plating On Plastic i Anderstorp där vi erbjuder mattnickel, halvglansnickel, glansnickel och krom.

På Provexa erbjuder vi koppar på de flesta material. Kontakta oss gärna om ni har frågor om vilken typ av koppar som passar er produkt bäst.

Intresserad av förkoppring?

Kontakta oss med vårt kontaktformulär!

Fakta

Grundmaterial:
Metall: Aluminium, Zink, Stål, Rostfritt stål, Koppar och Koppar-legeringar
Plast: PP- och ABS- Plast

Maskininfo:
(längd x bredd x djup) mm
Alkalisk koppar:
L2500 x B500 x D1200
Koppar på plast:
L1800 x B500 x D1000

Standarder

ASTM B734

SS-EN ISO 4042