ED-lack

ED-lack (ElektroDopp-lackering) är en tunn lack som har utmärkta täckningsegenskaper och korrossionsskydd.

ED står för elektrodposition och som namnet berättar fälls ED-lack på med ström. ED-lack ger ett gott korrosionsskydd med bra vidhäftningsegenskaper för övermålning, det används därför ofta som primer till pulverlackering. I mindre utsatta miljöer kan ED användas som en svart topplack. En epoxybaserad ED-lack är dock UV känslig och bör därför övermålas om den skall användas i UV-utsätta miljöer. För en lyckad ED-lack krävs en noggrann förbehandling i form av exempelvis avfettning, betning, elavfettning och fosfatering.

Lackeringar kallas för organiska ytbehandlingar och dessa bildar ett barriärsskydd på detaljen istället för ett offrande skikt som många metalliska beläggningar. En fördel med detta barriärskydd är att det skyddar substratet genom att stänga smuts och korrosiva ämnen ute vilket skyddar detaljen. ED-lackering ger dessutom väldigt jämna skikt och kommer åt i håligheter och andra svåra ytor på mer komplexa detaljer. Tjockleken på ett ED-lackskikt är ca 20-35µm.

Några fördelar med ED-lackering

  • Korrosionsskydd redan vid relativt tunna skikt i och med att det blir ett tätt barriärskikt.
  • Går att lägga på flera material till exempel stål och aluminium samt på olika förbehandlingar såsom fosfat, zink och passiveringar.
  • God kemikalietålighet mot flertalet ämnen.
  • Övermålningsbar och lämplig som primer vid till exempel pulverlackering.
  • Kommer åt i svåra konstruktioner.

Intresserad av ED-lack?

Kontakta oss med vårt kontaktformulär!

Fakta

Grundmaterial:
Aluminium, Stål

Maskininfo:
(Längd x Bredd x Djup) mm
L2500 x B500 x D1200