Försilvring

Silver är en ädel metall som används såväl tekniskt som i dekorativt syfte.

De främsta anledningarna till att välja sig av silver som ytbehandling är på grund av elektrisk- och termisk konduktivitet, korrosionsskydd, temperaturtålighet och dess smörjande egenskaper. Silver har högst konduktivitet av alla metaller och är därför ett väldigt bra val när det gäller ledningsförmåga. Silver har även en god optisk reflektionsförmåga och en hög duktilitet.  Områden där silver är vanligt att använda är till exempel elektronikprodukter, kraftöverföring, samt elektriska fordon.

Korrosionsskyddet i silver är gott då det är en ädelmetall och det är en av anledningarna till att man lägger silver på till exempel koppar för att behålla de goda ledande egenskaperna och undvika oxidation på ytan. Det finns dock miljöer där silver är känsligt för korrosion. Detta sker med svavel och kallas för sulfidation vilket betyder att det i dessa miljöer kan vara nödvändigt med en så kallad Anti-tarnish behandling efter silverpläteringen. Hänvisning till Anti-tarnish behandling är vanligt förkommande i många silverpläteringsstandarder.

Silverplätering är möjligt på de allra flesta material. På Provexa erbjuder vi en rad olika metalliska skikt som spärrskikt och underbehandlingar för processen, till exempel nickel och koppar. Silver går att belägga både som hänggods och i trumma. Det finns olika typer av pläterat silver och nedan följer en kortare beskrivning om dem.

Mattsilver: Detta ger den högsta ledningsförmågan och renheten som krävs för högtemperaturapplikationer. Mattsilver används vanligtvis som smörjmedel vid hög temperatur för lager och bussningar.

Halvblankt silver: Denna typ av silver ger enastående lödbarhet, korrosionsbeständighet, elektrisk- och termisk ledningsförmåga, hög temperaturbeständighet samt bra smörjförmåga.

Blankt silver: Detta är den av silverpläteringsprocesserna som ger högst hårdhet och slitstyrka. Även det blanka silvret har god lödbarhet, korrosionsbeständighet, elektrisk och termisk ledningsförmåga samt smörjförmåga.

Intresserad av försilvring?

Kontakta oss med vårt kontaktformulär!

Fakta

Grundmaterial:
Aluminium, Zink, Stål, Rostfritt stål, Koppar och Koppar-legering

Maskininfo:
(Längd x Bredd x Djup) mm
L2500 x B500 x D1200

Standarder

ISO 4521
ASTM B700