Förkromning

Förkromning föregås alltid av förnickling och det är nickelskiktet som styr den dekorativa finishen.

Förkromning, egentligen dekorativ nickelbeläggning samt krombeläggning, är en elektrolytisk process. Med ett lager av nickel når man önskad ytfinish och tjocklek, sedan beläggs detta lager med ett tunt skikt (<1,0µm) av krom. Nickelskiktet ger ett korrosionsskydd sedan läggs kromet läggs utanpå detta eftersom det förstärker korrosionsegenskaperna och är ett stabilt lager som gör att den dekorativa ytan behålls över tid. Vill man ha ytterligare korrosionsskydd kan nickelskiktet föregås av ett lager koppar. Trots att det är nicklet som ger de dekorativa egenskaperna så är ett glansnickelskikt inte identiskt med ett skikt bestående av glansnickel och krom. Kromet har något mer blåaktig glans i sitt skikt än glansnickel vilket bredvid en förkromad detalj ser något gulaktigt ut.

Även om kromskiktet är tunt så är det beroende av underliggande skikt vilket för att den totala skikttjockleken ofta blir minst 10µm. Förkromningen ger förutom en stabil dekorativ yta över tid även ett slitageskydd och sänker friktionen. En annan fördel är att nickelskiktet förseglas vilket gör att processen motverkar allergi.

På Provexa erbjuder vi flertalet olika elektrolytiska nickelskikt. Samtliga går att belägga med krom och beroende på vilken nickelprocess uppnår man olika finish. Vi erbjuder även dekorativt krom på plast i vår fabrik i Anderstorp där kromskiktet förgås av flera lager med både koppar och nickel för att nå en så bra finish som möjligt och ett skikt som är hållbart över tid.

Intresserad av förkromning?

Kontakta oss med vårt kontaktformulär!

Fakta

Grundmaterial:
Metall: Aluminium, Zink, Stål, Koppar och Koppar-legering
Plast: PP- och ABS- Plast

Maskininfo:
(Längd x Bredd x Djup) mm
Metall: L2500 x B500 x D1200
Plast: L1800 x B500 x D1000

Standarder

SS-EN ISO 1456