Svartoxidering

Svartoxidering är en accelererad, kontrollerad oxidation av materialet som ytbehandlas.

Svartoxidering är en accelererad, kontrollerad oxidation där materialets svarta korrosionsprodukt tas fram. Svartoxidering är en kemisk process där oxidationen sker i hög temperatur, varmoxidering. Det finns även kalla svartoxideringsprocesser men som inte ger samma svärta och egenskaper. På Provexa använder vi oss av varmoxidering.

Beläggningen används i flera olika syften som till exempel dekorativt, för att motverka reflektion, sänka friktionskoefficienten eller slitaget i en smord tribologisk kontakt. Svartoxideringsprocessen påverkar inte materialets mekaniska egenskaper, till exempel toleranser, då processens bygger mindre än 1µm. För ökat korrosionsskydd kan materialet med fördel anoljas efter processen.

Gevärspipor är ett exempel på detaljer som ofta är svartoxiderade, även om det för denna applikation ofta benämns som blånering.

Svartoxidering är en metod som ofta används på stål men det går även att ytbehandla rostfritt stål, koppar och mässing med svartoxid. På Provexa erbjuder vi svartoxidering av samtliga nämnda material.

Intresserad av svartoxidering?

Kontakta oss med vårt kontaktformulär!

Fakta

Grundmaterial:
Stål, Rostfritt stål, Koppar och Koppar-legeringar

Maskininfo:
(Längd x Bredd x Djup) mm
Rostfritt: L1300 x B300 x H450
Stål: L600 x B300 x H300
Koppar: L600 x B300 x H300

Standarder

SS-ISO 11408

MIL-DTL-13924