Silver för tekniska ändamål i Provexa Technologys ädelmetallsline

20 april, 2022

I Provexa Technologys ädelmetallsline erbjuds nu även silver för tekniska ändamål. Men varför skall man egentligen välja elektropläterat silver och vad är det för skillnad på silver och silver?

De främsta anledningarna till att välja sig av silver som ytbehandling är på grund av elektrisk- och termisk konduktivitet, korrosionsskydd, temperaturtålighet och dess smörjande egenskaper. Silver har högst konduktivitet av alla metaller och är därför ett väldigt bra val när det gäller ledningsförmåga. Silver har även en god optisk reflektionsförmåga och en hög duktilitet.  Områden där silver är vanligt att använda är till exempel elektronikprodukter, kraftöverföring, samt elektriska fordon.

Korrosionsskyddet i silver är gott då det är en ädelmetall och det är en av anledningarna till att man lägger silver på till exempel koppar för att behålla de goda ledande egenskaperna och undvika oxidation på ytan. Det finns dock miljöer där silver är känsligt för korrosion. Detta sker med svavel och kallas för sulfidation vilket betyder att det i dessa miljöer kan vara nödvändigt med en så kallad Anti-tarnish behandling efter silverpläteringen vilket erbjuds i Provexa Technologys lina. Den Anti-tarnish som används är EVABRITE® WS och den ger ett utmärkt skydd mot sulfidation av silver i svavelhaltiga miljöer. Hänvisning till Anti-tarnish behandling är vanligt förkommande i många silverpläteringsstandarder.

Silverplätering är möjligt på de allra flesta material. Vi erbjuder en rad olika metalliska skikt som spärrskikt och underbehandlingar för processen, till exempel nickel och koppar. Silver går att belägga både som hänggods och i trumma.

På Provexa Technology finns tre olika typ-1 silver för tekniska applikationer. Nedan är de listade med sina olika egenskaper.

Mattsilver: Detta ger den högsta ledningsförmågan och renheten som krävs för högtemperaturapplikationer. Mattsilver används vanligtvis som smörjmedel vid hög temperatur för lager och bussningar. Används med eller utan EVABRITE® WS Anti-tarnish.

Halvblankt silver: Denna typ av silver ger enastående lödbarhet, korrosionsbeständighet, elektrisk- och termisk ledningsförmåga, hög temperaturbeständighet samt bra smörjförmåga. Används med eller utan EVABRITE® WS Anti-tarnish.

Blankt silver: Detta är den av silverpläteringsprocesserna som ger högst hårdhet och slitstyrka. Även det blanka silvret har god lödbarhet, korrosionsbeständighet, elektrisk och termisk ledningsförmåga samt smörjförmåga. Används med eller utan EVABRITE® WS Anti-tarnish.

Vanliga standarder att använda sig av vid silverplätering är till exempel ASTM B700, ISO 4521 och ASM 2412.

Intresserad eller har ytterligare frågor?
Kontakta Anders!

Anders Skalsky

VD Provexa Technology AB
anders.skalsky@provexa.com
+46 31 430 775
+46 708 25 82 05