Provexa Technology lanserar en ny line för ytbehandling med ädelmetaller

31 januari, 2022

Satsningen på en ny lina för ädelmetaller, primärt guld, känns som helt rätt väg att gå i och med elektrifieringen och den växande marknaden säger laboratoriechef Fredrik Stewart.

En större efterfrågan på guldplätering ligger till grund för satsningen på Provexa Technologys nya Ädelmetalsline. Den stora ökningen har främst varit inom tekniska användningsområden av guld men i vissa fall förekommer även guld som dekorativ ytbehandling. I linen kommer även silver för tekniska och högteknologiska applikationer finnas tillgängligt.

Guld används allt oftare för att till exempel få en god lödbarhet och förbättra den elektriska ledningsförmågan över tid. Exempel på applikationer är elektronik, medicinteknik, biokompabilitet, telecom och rymdindustri.

I Provexa Technologys nya line kan vi erbjuda både mjuk- och hårdguld med en rad olika förbehandlingar och metaller som spärrskikt. Mjukguld, eller renguld, har en renhet på 99,9%. Hårdguld däremot är legerat för att uppnå rätt funktion och nötningsbeständigt. Att ha båda metoder innebär en investering men ger fördelen att kunna erbjuda rätt metod för rätt applikation beroende på detaljens krav.

De vanligaste anledningarna till att belägga med mjukguld är för lödbarhet, korrosionsresistans samt att kontaktresistensen är konstant över ett brett temperaturspann.
En applikation av hårdguld är vid kontakter där det är mer kontaktkraft eller där det krävs en slitstark kontaktyta på grund av exempelvis rörelse.

Provexa Technology kan även erbjuda flashguld, duplexsystem med både olegarat och legerat guld samt EVABRITE® elektrolytisk anti-tarnish. Vi kan också lägga på ett skyddande skikt av till exempel polymerfilm eller keramik för förbättra nötningsbeständigheten. Allt för att kunna säkerställa rätt funktion.


Från vänster Daniel Dennerbro, Emelie Kinle och Fredrik Stewart.

 

 

 

Dimensionerna i den nya linan är 200 x 380 x 300 mm. Satsningen på en ny lina för ädelmetaller, primärt guld, känns som helt rätt väg att gå i och med elektrifieringen och den växande marknaden säger Fredrik Stewart, Laboratoriechef på Provexa Technology AB. Daniel instämmer och berättar att stora delar av hans dagar handlar nu för tiden om produktion av guld, något som ökat kraftigt det senaste året och medger att en större, modernare lina kommer att underlätta och effektivisera hans arbete.

Guld går att köra på en rad olika material och de vanligaste är stål, rostfritt, aluminium, koppar samt olika kopparlegeringar. Vanligt förkommande standarder inom förgyllning är till exempel ISO 27874 samt ASTM B488.

INTRESSERAD? KONTAKTA ANDERS!

Anders Skalsky

VD Provexa Technology AB
anders.skalsky@provexa.com
+46 31 430 775
+46 708 25 82 05