Provexa storsatsar i Anderstorp!

2 mars, 2023

Provexa är Sveriges enda aktör inom metallplätering på plast och den enda i Norden som erbjuder behandling av både exteriöra och interiöra detaljer.

– Vi erbjuder unika processer inom ytbehandling och ytteknik och nu storsatsar vi i Anderstorp, säger Robin Hamic, platschef.

Fordonsindustri och VVS är de stora kunderna men också telekom, möbel och övrig industri. Det har gått ett år sedan Provexa-koncernen, med säte i Göteborg, förvärvade Plating on Plastic i Anderstorp. Därmed breddade Provexa portföljen till att också omfatta ­ytbehandling på plaster.

– Provexa erbjuder ytbehandling på plast, stål, koppar, aluminium, zink och magnesium i både häng och trumma. Inom koncernen arbetar vi också med korrosionsprovning, processutveckling och konsultation inom ytteknik, säger Kristoffer Skalsky, marknadschef.

Du behöver inte skicka dina plastdetaljer utomlands för att få dem kromade. Provexa i Anderstorp hanterar både mindre serier och miljonserier i sin process, förklarar Robin Hamic.

Satsning på framtiden
Provexa i Anderstorp har flera projekt på gång som gör att man i närtid kommer att behöva gå upp i både 2-skift och 3-skift och även rekrytera på sikt.

– Dessutom investerar vi närmare 6 miljoner i energieffektiviseringar, berättar Robin Hamic.

Provexa arbetar även för att bli av med sexvärt krom i ytbehandlingen av plast.

– Vi samarbetar med kemileverantörerna och de största OEM-företagen inom fordonsindustrin för att under Q1 2024 kunna erbjuda en kromfri förbehandling och ett trevärt toppskikt av krom, säger Robin.

Produktionen anpassas efter nya tider och krav för ytbehandling och ytteknik som ger rätt funktion, design, skydd och hållbarhet.

Växande inom teknisk ytbehandling
Metallplätering på plast ger finish och funktion som krävs för hållbarhet och tekniska krav. Ett område som växer är just teknisk ytbehandling där avskärmning, ledningsförmåga och lödning är funktioner som efterfrågas.

Som mångårig leverantör till fordonsindustrin är Provexa IATF-certifierade med ett starkt och nära samarbete med formsprutarna som säkrar kvalitet hela vägen.

– Vi har ett komplett erbjudande inom ytbehandling för industrin inom Provexa-koncernen och fokuserar på våra tre ledord kvalitet, leveranssäkerhet och kommunikation, säger Oscar Hultmark, affärsområdeschef.

I grunden är ytbehandlingsprocesserna en fråga om hållbarhet.

– Med rätt ytbehandling kan du få de tekniska egenskaper som efterfrågas och förebygga korrosion vilket förlänger livslängden på dina detaljer, säger Oscar.

Johnny Green, produktionsteknik och underhåll, samt Gordana Krklinska, miljö- och kvalitetsansvarig, inspekterar detaljer.

Text och foto: GnosjoRegion.se