Plast behöver inte skickas utomlands för kromning

14 november, 2023

Anderstorpsfabriken är ensam i Sverige om att erbjuda elektrolytisk ytbehandling av plast och den enda i Norden som uppfyller kraven för användning av krom utomhus

Text och foto: Janne Näsström

I Sverige finns runt 200 formsprutare. En viktig andel av vad som tillverkas skall kromas.

– Kromningen kan nu göras i Sverige hos Provexa i Anderstorp, med Robin Hamic som platschef. Godset behöver inte skickas utomlands, säger Oscar Hultmark, chef för Provexas affärsområde Galvano som enheten i Anderstorp tillhör.

I februari 2022 köpte Provexa företaget Plating on Plastic i Anderstorp. Fabriken är ensam i Sverige om att erbjuda elektrolytisk ytbehandling av plast och den enda i Norden som uppfyller kraven för användning av krom utomhus.

Inom fordonsindustrin ersätts alltmer kromad metall av plast som kromas. Mycket av godset transporteras utomlands för kromning, för att sedan återvända till Sverige för montering. Fördelen med att lägga ytbehandlingen hos Provexa är många: Kvalitet, korta ledtider, färre transporter, enkel kommunikation, hög leveranssäkerhet samt mindre påverkan på miljön.

– Processen följer samma steg som vanlig kromning med koppar i botten, därefter en annan metall och slutligen krom, berättar Robin.

I dagsläget är denna andra metall nickel i tre varianter – matt, halvglans och glans. Andra möjligheter är till exempel silver, guld, koppar och tenn. Idag kan Provexa i Anderstorp belägga PP- och ABS-plast.

Provexa gör stora investeringar i Anderstorp för att utveckla processerna, öka kapaciteten och sänka energiförbrukningen, berättar Oscar.

Det räcker med att t.ex. titta på den egna bilens backspegel för att bekräfta att kromning av plast är stort. Ett annat exempel är fronten på en person- eller lastbil med kromat varumärke, modellbeteckning, grill och allehanda lister.

Vill du veta mer? Kontakta Robin!

Robin Hamic

Platschef, Provexa Anderstorp

E-mail: robin.hamic@provexa.com
Tel: +46 31 361 47 92
Mobil: +46 720 71 04 01